Karol
Pošírované kuře ochucené po čínsku
Kuře před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 3 stroužky česneku, oloupané
- 5cm kus čerstvého zázvoru, na plátky
- 3 hvězdičky badyánu + 2 svitky skořice
- 1/2 lžičky celého sečuánského pepře
- 1 lžička koření pěti vůní
- 1 červená chilli paprička, rozpůlená
- 250ml čínského rýžového vína
- po 125ml tmavé sójové a ústřicové omáčky
- strouhaná kůra z 1 pomeranče
- 2 lžíce třtinového cukru
- 6 kuřecích prsou po 200g nebo 3 celé motýlky (viz Něco navíc)
- 5cm kus čerstvého zázvoru, nasekaný
- 4 jarní cibulky, nasekané + zelená část nakrájená na proužky na ozdobení
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1/2 lžíce sezamového oleje (nejlépe z praženého sezamu)
Postup
1 Do hrnce s 2 litry vody vložte česnek, zázvor, badyán, skořici, sečuánský pepř, koření pěti vůní, chilli papričku, rýžové víno, sójovou a ústřicovou omáčku, pomerančovou kůru a cukr. Přiveďte k varu, zmírněte oheň, vložte kuřecí prsa a ,táhněte‘ pod bodem varu 10 minut. Hrnec uzavřete natěsno poklicí, odstavte a nechte 20 minut dojít. Pak do jiného rendlíku odeberte a nechte zredukovat (svařit) trochu tekutiny z vaření.
2 Mezitím v misce smíchejte suroviny na omáčku. Kuřecí prsa vyjměte, nakrájejte na plátky, naaranžujte na talíř či mísu a přelijte trochou zredukované tekutiny, v němž se vařila. Ozdobte proužky cibulové natě a podávejte s omáčkou.
NĚCO NAVÍC
Motýlkem se myslí obě kuřecí prsa v celku na kosti a s kůží. Bývají vysoká, masitá a jdou dobře krájet. Maso vařte s kostí a kůží a pak ho nechte ve vývaru vychladnout. Kosti a kůži odstraňte a maso nakrájejte přes vlákna na plátky.