Karol
Kapr z trouby v citronové strouhance
Vánoce před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 půlky kapra
- sůl
- 150 g hladké mouky
- 2 vejce
- 50 ml piva
- 250 g bílého toustového chleba, rozmixovaného na strouhanku
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
- cca 125 g rozpuštěného másla na potření (viz Něco navíc)
Postup
1 Z kapřích půlek odřízněte úzké pruhy spodní části břicha s podkožním tukem a použijte je později třeba na polévku. Potom odřízněte filety. V místě, kde na boku končila žebra, se nachází pruh masa bez kostí. Z této části udělejte z každého filetu dvě porce. Do zbylého filetu udělejte asi 3 mm od sebe cca 1–1,5 cm hluboké příčné zářezy – zbylé schované kůstky se tím poruší a po tepelné úpravě se tak výrazně sníží nebezpečí, že se někomu zabodne kost do krku. Potom nakrájejte na porce.
2 Nastrouhejte kůru z dobře omytého biocitronu a promíchejte ji s čerstvou strouhankou. Rybu z obou stran osolte, obalte v mouce a vejci rozšlehaném s pivem a obalte v ochucené strouhance. Porce rozložte na pečicí papír velikosti plechu. Strouhanku zbytečně nemačkejte, obalujte zlehka a přebytečnou strouhanku oklepejte. Obal tak zůstane nadýchaný.
3 Rozpalte troubu na 200 °C i s plechem na pečení – když plech rozpálíte předem, začne se kapr dříve dělat. Porce kapra potřete nebo pokapejte rozpuštěným máslem a papír s kaprem přetáhněte na rozpálený plech. Pečte 5–10 minut, podle velikosti porcí, a jakmile povrch zezlátne, porce opatrně otočte. Opět postříkejte tukem a dopečte dozlatova.
NĚCO NAVÍC Kapra neobalujte dlouho předem, strouhanka vlhne. Porce kapra ale připravte klidně den před. Potřete je olejem, osolte, přikryjte a uložte v lednici. Drobné kůstky tak ještě změknou. Jestli máte rádi česnekovou příchuť, prolisujte do strouhanky 1–2 stroužky, místo citronové kůry nebo k ní. Na potírání porcí před pečením je ještě lepší přepuštěné máslo, které se nepřepaluje.
Bramborový salát
Klasická příloha
Zobrazit recept
JAKÉ VYBRAT VÍNO
Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, doporučuje:
Kapr, Vánoce, bílé víno. To je jednoduché rovnítko. Vřele doporučuji bílé víno z odrůdy Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský nebo Veltlínské zelené. Vína by měla být plnější, vyzrálá, nejlépe pozdní sběr. Z mikulovské podoblastí vyzkoušejte Ryzlink vlašský, ze slovácké Ryzlink rýnský a ze znojemské Veltlínské zelené, z ročníku pak 2015, 2014 či 2013.
Více na www.wineofczechrepublic.cz