Karol
Datlová zmrzlina s chilli a mandarinkovou omáčkou
Sladká tečka před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 250ml mléka
- 250g smetany ke šlehání
- dřeň z 1 vanilkového lusku
- 80 g krupicového cukru
- 2 vejce a 2 žloutky (velikost M)
- 200 g datlí, bez pecek a nadrobno
- 1 čerstvá červená chilli paprička (podlouhlá), nakrájená nadrobno
- 1/2 lžíce drcených sušených chilli papriček
- čerstvá máta na ozdobení
- 1 malé granátové jablko + voda z pomerančových květů (nemusí být)
- 50ml bílého vína
- 1 lžíce hnědého cukru
- 4 mandarinky, oloupané a na kolečka
Postup
1 V rendlíku přiveďte k varu mléko a smetanu s vanilkovou dření a cukrem, pak hned odstavte. Do žáruvzdorné mísy dejte vejce a žloutky, postavte ji nad horkou vodní lázeň a za stálého míchání postupně přilévejte vanilkové mléko. Hmotu vyšlehejte metlou do bledé husté, líně tekoucí pěny (může to trvat i 15 minut) a pak ji prolijte přes síto. Pozor, pěnu nesmíte přehřát, aby se v ní nesrazilo vejce.
2 Vmíchejte datle a čerstvou i sušenou chilli papričku. Nalijte do zmrzlinovače a nechte zmrazit dokrémova. (Nemáte-li přístroj, nalijte směs do zapékací mísy či jiné vhodné nádoby a vložte ji na cca 6 hodin do mrazáku. V průběhu mrazení ji každou půlhodinu promíchejte.)
3 Mezitím připravte omáčku. V rendlíčku přiveďte k varu víno a cukr, vložte nakrájené mandarinky. Znovu přiveďte k varu, odstavte a nechte vychladnout. K podávání rozdělte kolečka mandarinek z omáčky do sklenek na poháry, na ně naporcujte zmrzlinu, pokropte trochou omáčky a oz- dobte mátou a semeny z granátového jablka (můžete je navíc decentně ovonět vodou z pomerančových květů).