Karol
Losos po asijsku
Ryby a seafood před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce octa, nejlépe čínského rýžového (prodávají obchody se zdravou výživou)
- 1 lžičku rybí omáčky
- 1 lžíci přírodního krupicového cukru
- 200 ml rybího nebo zeleninového vývaru
- 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky
- asi 3cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nakrájený na plátky
- 1 velkou čerstvou chilli papričku, rozkrojenou, zbavenou semínek a nasekanou
- 1 hvězdičku badyánu
- 4 filety z lososa, každý o váze asi 150 g
- nasekaný čerstvý koriandr a jemně nakrájenou jarní cibulku k podávání
- sůl
Postup
1. Ve větším širším kastrolu nebo pánvi promíchejte sójovou a rybí omáčku, ocet, cukr a vývar. Přidejte česnek, zázvor, chilli papričku i badyán a uveďte do varu. Míchejte, aby se cukr rozpustil.
2. Stáhněte plamen na minimum a vařte ještě pět minut, aby se chutě krásně rozvinuly. Vložte osolené filety lososa, přikryjte a pět minut duste. Pak rybu vyjměte a uchovejte v teple.
3. Tekutinu v pánvi uveďte znovu do varu a zredukujte asi na polovinu; měla by mít konzistenci sirupu. Přelijte ji přes rybu, ozdobte cibulkou a koriandrem a podávejte, nejlépe s rýží.