Karol
Pečená hovězí žebra s květákovým pyré a červenou řepou
Maso před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2kg hovězích masitých žeber, nasekaných na 10–15cm kousky
- 300ml švestkových povidel
- 4 stroužky česneku, oloupané
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 100ml slunečnicového oleje + na řepu
- 5 lžic kvalitního kečupu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 květák, rozebraný na růžičky
- 2 větší brambory (varný typ B či C), oloupané a nakrájené
- 1 litr mléka
- 200ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 2 střední červené řepy, uvařené doměkka a vychladlé
- 2 lžíce balzamikového octa
Postup
1 Všechny suroviny na marinádu dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Žebra do ní naložte a nechte v chladničce marinovat alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Potom je dejte do pekáče i s marinádou, přiklopte, vložte do trouby a pečte při 120°C cca 6 hodin, až bude maso zcela měkké. Podle potřeby podlévejte vodou. Pak žebra odklopte, zvyšte teplotu v troubě na 180°C a pečte ještě cca 20 minut, až kůrčička zkaramelizuje – podle potřeby přelévejte vypečenou šťávou.
2 Mezitím připravte květák. Růžičky květáku a brambory dejte do rendlíku, zalijte mlékem, osolte a vařte 20 minut doměkka. Rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém, zašlehejte smetanu a máslo a dochuťte solí a pepřem. Propasírujte přes jemné síto. Uchovejte horké.
3 Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Těsně před podáváním je v pánvi na 1 lžíci oleje zprudka opečte, osolte a zakápněte balzamikovým octem. Podávejte se žebry a květákovým pyré.
NĚCO NAVÍC
Nemáte-li čas na pomalé pečení, lze žebra předvařit v osolené vodě téměř doměkka. Marinujte až poté a pečte na 180°C cca 1 hodinu.