Bára s Julinkou v kuchyni
Koprová omáčka jako od babičky
Vegetariánské pokrmy před více než 6 roky
Ingredience
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 750 ml zeleninového vývaru
- sůl
- lžíce kvasného octa
- 300 ml smetany (tučné, 33%)
- 2 lžičky třtinového cukru
- 3 hrsti nasekaného čerstvého kopru
- brambory a 6 vařených vajec
Postup
Nejprve si rozpusťte máslo a přidejte do něj mouku. Stále míchejte, až se vytvoří světlá jíška. Nesmí být tmavá, ale hezky světlá, jakmile se mouka přichytne, je to pak cítit v celé omáčce. Zalijte vývarem, stále míchejte (nebo jako já šlehejte metličkou). Přiveďte omáčku k varu, potom stáhněte plamen a našlehejte ručním mixérem. Už předtím by měla být omáčka bez hrudek, ale ohle mixování ji ohromně odlehčí a navzdušní. Potom přilijte smetanu a zase šlehejte metličkou nebo intenzivně míchejte. Potom je čas na dochucování. Osolte, přidejte lžíci octa a dvě lžičky cukru. Míchejte, ochutnávejte a dochucujte.Nakonec přidejte kopr, už nevařte, promíchejte a nechte chvíli stát. A skvělá omáčka je na světě.