Karol
Lahodná krémová polévka z pečeného celeru
Polévky před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 středně velký celer
- 1 rostlinná smetana Provamel (250 ml)
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 kostka kvalitního zeleninového bujonu (například Würzl)
- 6 lžic olivového oleje
- 1 větší cibule
- 2 brambory
- 1 malý pórek
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžíce lahůdkového droždí na dochucení (nemusí být)
- hrst petrželky a krutonky k podávání
Postup
1 Celer oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Smíchejte s polovinou oleje, paprikou a solí a dejte péct na 20 minut při 170 °C.
2 Cibuli nakrájejte na kostky a nechte na oleji zesklovatět.
3 Přidejte oloupané a nakrájené brambory, nakrájený pórek a zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Osolte a přidejte bujon. Vařte, dokud brambory nezměknou.
4 K zeleninovému základu přidejte upečený celer, krátce společně povařte a rozmixujte do hladkého krému.
5 Přidejte smetanu a prohřejte. Můžete dochutit lahůdkovým droždím, dosolit, případně naředit.
6 Podávejte s nasekanou petrželkou a krutonky. Místo krutonků můžete použít lehce opražená semínka dýně nebo slunečnice.
Aby krémová polévka byla opravdu krémová, přidávejte do ní smetanu. Skvěle se hodí sójová smetana v biokvalitě od Provamelu, která má spoustu výhod. Při vaření se s ní výborně pracuje, je nádherně krémová a poměrně hustá. Její chuť je neutrální, je univerzálně použitelná při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Můžete nejen přidat do polévky, ale také použít do zapékaných pokrmů, na přípravu kaší, zjemnění omáček. Nestane se, že by se vám srazila. Určitě také oceníte, že se nemusí skladovat v lednici, je fajn ji mít stále ve spíži. A má perfektní uzávěr, což se také hodí, pokud ji nespotřebujete najednou celou. Je bezlepková a neobsahuje žádný cholesterol.