Peťule Vrtule
Kuřecí krém s mandlemi
Polévky před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 80 g másla
- 1 malý pórek, omytý a najemno nakrájený
- 1cm kousek zázvoru, nastrouhaný
- 100 g loupaných mandlí, velmi jemně umletých
- 1 karotka, nakrájená na tenké plátky
- 2 řapíky celeru, oloupané a nakrájené
- 100 g mraženého hrášku
- 150 g kuřecích prsou bez kostí a kůže, nakrájených na kostky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
- na špičku nože muškátového oříšku
- 750–1000 ml kuřecího vývaru či vody
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce mandlových lupínků, opražených + petrželka nebo nať řapíkatého celeru na ozdobu
Postup
Příprava jídla
1 V pánvi nebo woku rozpusťte máslo, přidejte pórek a zázvor a osmahněte. Ztlumte plamen, přidejte mleté mandle, mrkev, celer, hrášek, kuře, sůl, pepř a muškátový oříšek a na velmi mírném ohni opékejte za stálého míchání, dokud kuře není propečené.
2 Sejměte z ohně, nechte chvíli zchladnout a směs přesuňte do mixéru. Mixujte asi 2 minuty a postupně přilévejte vývar nebo vodu a umixujte úplně dohladka. Krém přelijte do vypláchnuté (čisté) pánve nebo hrnce a za občasného míchání přiveďte k varu. Snižte teplotu a postupně vmíchejte smetanu. Vařte 2 minuty a stáhněte z ohně. Podávejte s opraženými mandlemi a snítkou natě petržele nebo celeru.
NĚCO NAVÍC
Pokud se bojíte, že mleté mandle při opékání připálíte, podlijte po chvíli obsah pánve trochou vývaru a směs duste doměkka. Stejně můžete opékat místo mletých mandlí lupínky a směs před mixováním chvíli povařit.