Peťule Vrtule
Zimní minestrone s bylinkovými krutony
Polévky před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 100 g anglické slaniny, na kostičky
- 2 velké mrkve, nakrájené na ‚čtvrtplátky‘
- 2 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
- 1 střední brambora, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, drceného
- 400g konzerva krájených rajčat
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžičky sekaných šalvějových lístků nebo 1 lžička sušených
- pár zelných listů, nakrájených na nudličky
- 400g konzerva fazolí cannellini nebo jiných drobných bílých fazolí
- mořská sůl
- hrst sekané hladkolisté petrželky
- 4 krajíce bílého chleba (např. toustového)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bazalkového pesta
Postup
Příprava jídla
1 V hrnci rozehřejte olej a asi pět minut na něm do světle zlaté barvy opékejte cibuli a slaninu. Vsypte mrkev, řapíkatý celer, brambory a česnek. Dobře promíchejte a opékejte společně ještě pár minut.
2 Přidejte rajčata, vývar a šalvěj. Přiveďte k varu a občas zamíchejte. Ztlumte a nechte částečně přiklopené bublat asi půl hodiny, zhruba v polovině vaření přidejte zelí. Nakonec přimíchejte scezené a propláchnuté fazole a petrželku; případně dosolte.
3 Na krutony pokrájejte chleba na asi dvoucentimetrové kostičky. V široké zapékací nádobě je důkladně promíchejte se směsí oleje a pesta. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi deset minut dokřupava. Podávejte k polévce.