Bára s Julinkou v kuchyni
Krůtí prsa s dušeným mangoldem a smetanovou omáčkou
Maso a ryby před více než 6 roky
Ingredience
- Na omáčku:
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 600 ml zeleninového vývaru
- 150 g tučné smetany (33%)
- lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
- Na mangold:
- 1 čerstvý mangold
- olivový olej
- lžíce másla
- sůl a pepř
- Na krůtí prsa:
- krůtí prsa
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup
Nejprve si připravte omáčku. Nechte máslo rozpustit na pánvičce a když začne tvořit bublinky, přidejte hladkou mouku. Tím získáte jednoduchou jíšku, zalijte vývarem, míchejte do hladka a nechte spolu povařit cca 15 minut. Potom přilijte smetanu, přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu a opět vařte, tentokrát cca 25 minut. Omáčka je v tuto chvíli hotová, pokud ji chcete mít ještě jemnější a nadýchanější, vyšlehejte ji ručním mixérem.
Mangold si rozdělte na stonky a listy. Každá část potřebuje jinou dobu přípravy. Na olivovém oleji osmahněte 5-10 minut na jemno nakrájený stonek, přidejte listy, osolte, opepřete a přidejte trochu másla. Duste do měkka. Zabere to maximálně 10 minut.
Nakonec si opečte na olivovém oleji osolená a opepřená krůtí prsa.
Do misky si dejte mangold, nakrájené kousky masa a zalijte smetanovou omáčkou s citronem.