Bára s Julinkou v kuchyni
Hráškový krém s pórkem a muškátovým oříškem
Polévky před více než 6 roky
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje1 bílá cibule1 pórek2 lžíce másla750 ml vývaru (ideálně zeleninového)1 větší brambora1 lžička medvědího česneku1/2 lžičky mletého kmínu1/2 lžičky muškátového ořískusůl a pepřlžíce citronové šťávy150 ml smetany
Postup
Nejprve si na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte pórek na kolečka a nechte trochu změknout, než bude oboje hezky zlatavé. Potom přidejte máslo, nechte rozpustit. Mražený hrášek nasypejte rovněž do kastrůlku. Trochu promíchejte s cibulí, pórkem a máslem. Přidejte kmín, muškátový oříšek, medvědí česnek a zalijte vývarem. Do vývaru přidejte i 1 bramboru nakrájenou na kostičky. Osolte, opepřete, přikryjte poklicí a nechte spolu provařit asi 20 minut. Potom už jen stačí rozmixovat do hladka tyčovým mixérem, přidat citron a smetanu a je hotovo.