Karol
KOLÁČ S ŘEPOU
Sladká tečka před více než 6 roky z www.peknevypecenyblog.cz
Ingredience
- Ingredience (forma o průměru 20 cm)
- Na těsto
- 130 g špaldové mouky
- 130 g polohrubé mouky
- 250 g uvařené řepy (2 střední řepy)
- 180 g třtinového cukru
- 1 lžíce domácího vanilkového cukru
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 1/2 hrnku rostlinného oleje (použila jsem hrneček o objemu 250 ml)
- 1/2 hrnku mléka
- 1 plná lžíce kakaa
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- 80 g kvalitní čokolády (použila jsem mléčnou 33,6 %)
- 30 g másla
- Na polevu
- 100 g kvalitní čokolády + dvě plné lžíce másla
- Na ozdobu
- hoblinky čokolády
- plátky sušené řepy
- máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
Postup
Uvařenou řepu rozmixuji. Formu vymažu máslem a vysypu moukou. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C.
Ve vodní lázni rozpustím čokoládu s máslem.
Oba druhy mouky smíchám s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a kakaem.
Žloutky a vejce vyšlehám s oběma druhy cukry do nadýchané pěny. Přidám rozpuštěnou čokoládu, olej, rozmixovanou řepu, směs mouky a mléko.
Těsto naliji do formy a peču 60-70 minut. 20 minut před koncem pečení jsem koláč přikryla alobalem, aby se dopekl a nespálil. Doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
Jakmile je koláč upečený a vystydne, poliji ho čokoládou, kterou jsem rozpustila se dvěma lžicemi másla, dozdobím hoblinkami čokolády a sušenou řepou.