Karol
Jablečný závin z křehkého těsta
Sladká tečka před více než 6 roky z www.coolinarka.cz
Ingredience
- 450 g hladké mouky
- 125 g sádla
- 125 g másla
- 2 lžíce octa
- 8 lžic vody
- 2 žloutky
- špetka soli
- Na náplň:
- 3 - 4 jabka
- 1 - 2 hrsti vlašských ořechů
- směs koření na jablečný závin nebo mletou skořici
- 1 lžíce citronové šťávy
- hnědý cukr krystal
- 1 hrst strouhanky
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup
Postup je víc než jednoduchý... Všechny suroviny dejte do velké mísy a nejlépe ručně a rychle zpracujte kompaktní těsto. Můžete také použít kuchyňský robot s hnětacím hákem. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte do přes noc odpočívat do lednice.
Omytá jablka nastrouhejte na hrubém struhadle i se slupkou, přidejte koření, na hrubo nasekané ořechy, citronovou šťávu a cukr v množství dle vaší chuti. Vše smíchejte.
Těsto ručně zapracujte na pomoučeném válu, aby trochu povolilo. Rozdělte ho na dvě poloviny a každou pak, rovněž hladku moukou posypaným válečkem, rozválejte do tvaru obdélníku. Střed rozváleného těsta, kam budete dávat náplň, posypte strouhankou. Na ni nandejte jablečnou náplň. Kraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a náplň z obou stran překryjte těstem (nedělejte klasický závin, zarolované těsto by se nepropeklo).
Troubu dejte předehřát na 200 stupňů a na plech si připravte pečící papír.
Oba záviny opatrně přendejte na plech s pečícím papírem a pomašlujte je zbylým rozšlehaným vejcem. Těsto na několika místech propíchněte vidličkou a dejte je péct asi na 20 - 30 minut.
Hotové záviny nechte vychladnout a podávejte je posypané moučkovým cukrem.