Karol
Indická květáková polévka s paneerem
Polévky před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 40g ghí nebo másla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 1 dlouhá zelená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená nadrobno
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 3 lžičky žlutého koření kari
- 1 velký květák, rozebraný na růžičky
- 1 velká brambora, oloupaná a na kostky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 400ml konzerva kokosového mléka
- panenský olivový olej k podávání
- 1 váleček paneeru s chilli (viz recept na domácí paneer)
- čerstvý koriandr k podávání indický chleba naan k podávání
Postup
1 V hrnci na polovině ghí nebo másla opékejte cibuli 5 minut dosklovita. Přidejte česnek, zázvor, chilli, římský kmín, mletý koriandr a kari a míchejte 2 minuty.
2 Odložte si 2 pěkné květákové růžičky. Zbylý květák a bramboru přidejte do hrnce, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Ztlumte a za občasného míchání vařte zhruba 20 minut, až bude brambora měkká. Odložte si 2 lžíce kokosového mléka. Zbylé mléko přimíchejte do hrnce, vypněte a nechte 10 minut trochu zchladnout.
3 Mezitím v pánvi na zbylém másle opečte podélně nakrájené plátky (cca 5mm) z odložených květákových růžiček dozlatova, trvá to asi 3 minuty.
4 Polévku rozmixujte dohladka, vraťte do hrnce, osolte a opepřete. Vařte 5 minut na mírném ohni. Rozdělte do talířů, pokapejte odloženým kokosovým mlékem a olivovým olejem, ozdobte plátky ochuceného paneeru a opečeným květákem. Nakonec posypte koriandrovými lístky. Podávejte s chlebem naan.