Karol
Asijské kuličky s nudlovým salátem
Asie před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 6 plátků toustového chleba, nalámaného
- asi 60 ml dezertního nebo rýžového vína
- 3–4 lžíce sójové omáčky
- 60 ml sladké chilli omáčky
- 1 vejce
- 1/2 lžičky koření pěti vůní
- 5cm kousek zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
- 500 g mletého vepřového masa
- 3 stroužky česneku, drceného
- mořská sůl
- 400 g širokých rýžových nudlí
- 1 salátová okurka, na dlouhé nudličky
- 200 g lusků cukrového hrášku
- 1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená na nudličky
- svazek koriandru, nasekaný nahrubo
- 100 g (nesolených) arašídů, nasekaných nahrubo
- 3 lžíce rýžového vína mirin
- 4 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička tmavého sezamového oleje
- černá sezamová semínka na posypání
Postup
1 Do robotu dejte chleba, pokropte ho dezertním nebo rýžovým vínem, sójovou a sladkou chilli omáčkou, přidejte vejce a nechte 5 minut odpočinout. Pak přidejte koření, česnek a závor a několika pulzy promíchejte. Přidejte mleté maso, osolte a hnětacími háky nechte směs dobře promísit. Kousek opečte, ochutnejte a případně dochuťte některou z přísad.
2 Troubu předehřejte na 200 °C. Ze směsi tvořte navlhčenýma rukama kuličky velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečicím papírem je pečte 15–20 minut dozlatova.
3 Na salát ponořte cukrový hrášek na 30 sekund do vroucí osolené vody, pak sceďte, ihned zchlaďte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Pak úhledně nakrájejte. Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte a také propláchněte studenou vodou. Smíchejte nudle, okurku, cukrový hrášek, chilli a koriandr a dejte stranou. Prošlehejte přísady na zálivku se 3 lžícemi studené vody a nalijte na salát. Promíchejte a rozložte na servírovací talíř. Posypte arašídy a sezamem a doplňte upečenými masovými kuličkami.
A CO JEŠTĚ VYZKOUŠET
Party pohoštění
Asijské kuličky lze předem upéct tak, aby byly propečené, ale ne zcela dozlatova, pak nechat vychladnout a zamrazit. Chystáte-li party, stačí je vyndat z mrazáku, nechat povolit a krátce dopéct. Ideální dip: z majonézy, mangového čatní a zelené kari pasty.
Oběd s sebou
Udělejte kuliček dvojnásobné množství – hodí se do polévek, omáček i jen tak rozpečené s chlebem či bramborovu kaší. S pikantním dipem si je můžete přibalit do práce k obědu.
Škola vaření: masové kuličky
Dají se různě ochucovat a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky jsou samá plus a...
Celý článek