Karol
DÝŇOVÝ PÁJ
Sladká tečka před více než 6 roky z www.smoothcooking.cz
Ingredience
- INGREDIENCE: forma o velikosti 26 cm
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 125 g změklého másla
- 125 g moučkového cukru
- Krém:
- 450 dýně hokaido (váha je po vydlabání, dýně se neloupe)
- 200 g smetany ke šlehání
- 6 lžic medu (popřípadě víc dle chuti)
- 1/2 měkkého tvarohu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 3 vejce
Postup
Tento recept mám od své maminky. Když mi řekla, že bude péct dýňový páj a není to recept ode mě (ano, většinou peče moje), tak jsem byla hodně zvědavá s čím přijde.
Když jsem ochutnala syrovou směs, tak jsem byla nadšená. Už takhle to chutnalo dokonale, takže mi bylo jasný, že po upečení to bude ještě tisíckrát lepší. A bylo.
Hned druhý den jsem se vrhla na přípravu vlastního. Pořád jsem na něj myslela a potřebovala jsem ještě jeden další kousek.
V mamčiným receptu se dává 200 g kondenzovaného mléka, já ho nahradila za smetanu a med. Takže je to na vás, co tam dáte. Oboje je super a oboje si (věřím) zamilujete.
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 12 ks
Do mísy vložíme máslo.
Přidáme vejce.
Dále přidáme mouku.
A nakonec moučkový cukr.
Zpracujeme do tuhého těsta. Pro lepší práci s těstem ho vložíme na chvíli do lednice.
Připravíme si formu a do té vmačkáme těsto.
Ze zbytku těsta vytvarujeme lístečky.
Vydlabeme dýni a pokrájíme na kostičky. Hokaido se nemusí loupat.
Pokrájíme na kostičky, podlijeme trochou vody a povaříme do změknutí a aby se voda vyvařila.
K měkké dýni přilijeme smetanu.
Přidáme měkký tvaroh.
Dále skořici a
zázvor.
Ještě přidáme vajíčka.
A med.
Vše důkladně rozmixujeme.
Směs nalijeme do korpusu a pečeme na 170 stupňů cca 30 minut.
Vymodelované lístečky položíme na koláč cca po 10ti minutách, aby se to nepotopilo.