Linda
Lívanečky s krémem z arašídového másla a karamelizovanými banány
Sladké dobrůtky před více než 6 roky
Ingredience
- 3 hodně zralé banány3 vejce bílky a žloutky oddělené2 lžíce rostl.oleje neutrální chuti + další na opékání1 lžíce třtinového cukru1 hrnek jemné celozrnné mouky1 hrnek hladké mouky2 lžičky kakaa1 lžička jedlé sody1 lžička PRDP1 špetka soli1,5 hrnku podmáslíhrst lískový oříšků nasucho opražených
- Na krém:3 lžíce arašídového másla250 g měkkého tvarohu125 ml smetany ke šleháníjavorový sirup na doslazení
- Na karamelizované banány:3 lžíce třtinového cukru2 čerstvé pevné banány125 ml smetany ke šlehání
Postup
Banány rozmačkejte a vyšlehejte se žloutky a olejem dohladka. Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu. Do banánové směsi zašlehejte obě mouky smíchané s kakaem, sodou, prdp a solí a přidejte i podmáslí. Nakonec ručně zapracujte sníh z bílků.
V pánvi rozehřejte olej, lžící tvarujte lívanečky a opékejte je z obou stran dozlatova.
NA KRÉM: Arašídové máslo vyšlehejte s tvarohem a smetanou do hladkého krému. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem.
V pánvi na mírném ohni opatrně rozehřejte a zkaramelizujte třtinový cukr. Banány nakrájejte na šikmé plátky a nasypte je na pánev ke karamelu. Opékejte z obou stran a přilijte smetanu, aby karamel trochu zjemnil.
Lívanečky vrstvěte na sebe, ozdobte je krémem, banány a nasekanými ořechy.