Linda
Papájovo-mangový thajský salát
Salát před více než 6 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- Na dresink:
- 4-6 lžic citrónové šťávy
- 2 lžíce med
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- mořská sůl (1 lžička)
- Na salát:
- 1/2 střední zelené papáji
- 1 zelené mango
- opravdu velká hrst máty, hrubě nakrájené
- opravdu velká hrst čerstvého koriandru, hrubě nakrájeného
- hrst kešu oříšků, také můžete nasekat
- Křupavá thajská cibulka a česnek (vitariáni vynechají):
- 4-6 šalotek, krájené na větší kostičky
- 6-8 stroužků česneku, krájených na tenké plátky
- řepný nebo jiný rostlinný olej na smažení
Postup
1. V thajské kuchyni se často používá na dochucování smažená cibulka a česnek. Smaží je do zlata a křupava. Ve výsledku jsou křupavé jako bramborové chipsy … Salát je tedy v závěru posypaný kešu oříšky spolu se smaženou cibulkou a česnekem. Osmažte separátně šalotku a česnek (česnek je rychleji hotový a zhořkl by dříve než by cibulka byla hotová) nebo pokud dokážete odhadnout správný moment, přidejte česnek později k téměř hotové cibulce. Smažte na středním ohni a když už se Vám bude zdát barva téměř dokonale zlatá, vypněte sporák a nechte dotáhnout na zbylém žáru. Přeceďte zbylý tuk přes jemný cedník a rozprostřete cibulku s česnekem na talíř pokrytý několika vrstvami savého ubrousku. Takto nechte vystydnout.
2. Nastrouhejte papáju a mango zbavené slupky a pecek na jemné nudličky (nebo alternativní zeleninu jako okurky a kedlubnu). Nasekejte bylinky podle chuti, já mám ráda středně jemně..) A vše dejte do mísy.
3. Připravte si dresink běžným postupem, smícháním a propojením všech ingrediencí. Přidejte ho do salátové mísy, dobře promíchejte a můžete servírovat salát posypaný kešu oříšky spolu se smaženou cibulkou a česnekem.