Linda
Čokoládový fondant
Sladké dobrůtky před více než 6 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- NA 4 PORCE
- 2 šťastná vejce
- 2 šťastné žloutky
- 60 g třtinového cukru
- 110 g másla
- 100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (70-80%)
- 2 lžíce mouky pšeničné hladké či celozrnné (bezlepkové)
- máslo na vymazání
- hořké kakao na vysypání
- (špetka chilli)
Postup
1. Předehřejte troubu na 230¨°C/210°C horkovzdušnou. Připravte si formičky. Můžete použít malé zapékací, tak zvané kokotky. Nebo formu na muffiny či další skleněné nádobky, které doma najdete. Ale důležité je, formičku vymazat máslem a vysypat kakaem, jinak by nešly fondanty vyklopit. Pokud je plánujete servírovat přímo ve formě, stačí pouze vymazat máslem nebo sprejem.
2. Ve vodní lázni, nechte rozpustit máslo s čokoládou. Voda by neměla bublat silným varem, spíše se chystat k varu.
Mezitím šlehejte středně pomalu vejce se žloutky a cukrem do husté, jemné a nadýchané pěny.
3. Jakmile se čokoláda a máslo rozpustí, pomalu je přilévejte, za stálého šlehání, do mísy s vaječnou pěnou. Na závěr do těsta vmíchejte dvě lžíce mouky a můžete jím plnit formičky.
4. Fondanty velikosti, jakou vidíte na fotografii, pečte v předehřáté troubě, pouze 6-7 minut. Důležité je, aby se upekl pouze tenký kraj a jádro zůstalo stále syrové. Po upečení je nechte ještě ve formě minutku odstát a vyklopte na servírovací talíř. Jsou skvělé se zrmzlinou.