Linda
Domácí paštika
Paštiky před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 200 g másla + 50 g na zalití
- 500 g kuřecích nebo kachních jater
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 200 ml drůbežího vývaru
- 150 ml bílého vína
- 1–2 lžičky provensálského koření
- sůl a čerstvě mletý pepř
- asi 100 ml smetany ke šlehání
- 12 lístků šalvěje na ozdobení
Postup
1 Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a ,provázky‘. Pokrájejte na kostky. V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibuli. Přidejte játra, míchejte, až zesvětlají a zatáhnou se. Zalijte vývarem a vínem.
2 Osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami, přiklopte a vařte 10–15 minut doměkka. Játra by měla být nejméně do poloviny ponořená v tekutině. Vypněte a vlijte do hlubší mísy s plochým dnem. Přidejte pokrájené máslo a mixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky. Ochutnejte, případně přidejte pepř a sůl – paštika by měla být lehce přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá. Rozdělte do nádobek (misek, skleniček…). Rozehřejte 50 g másla se šalvějí a povrch paštik zalijte.
3 Nechte vychladnout a pak zakryjte potravinovou fólií nebo víčkem. V chladničce vydrží asi 5 dní, můžete ale i zmrazit.
Další recept na domácí paštiku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.