Kate Pergnerová
Dýňový krém na žlutém kari s kokosovým mlékem
Polévky VEGAN před více než 6 roky
Ingredience
- půlka dýně hokkaidó
- půlka máslové dýně
- dvě lžíce kokosového oleje
- lžíce žluté kari pasty
- 1 bílá cibule
- 1/2 pórku
- 1,2 l zeleninového vývaru
- lžička kurkumy
- půl lžičky mletého koriandru
- půl lžičky mletého zázvoru
- špetka mletého římského kmínu
- 200 ml kokosového mléka
Postup
Nejprve si v hrnci na kokosovém oleji osmahněte kari pastu tak, aby se rozvoněla, začala praskat. Potom k ní přidejte nakrájenou cibuli a dvě minutky restujte. Potom přijde na řadu dýně. nakrájejte obě na kostky a opět opékejte v rozehřátém hrnci. Já je nechám klidně opékat déle, aby pustily trochu vůně, chuti a cukru. Opékání dýně zabere asi 5-7 minut Během toho přidejte i pórek na kolečka. Teď je na řadě vývar. Použila jsem připravený zeleninový vývar, zahřejte ho a přilejte. Zavřete pokličkou a nechte vařit cca 15-20 minu, než bude dýně zcela měkká. Potom přidejte koření, dle potřeby ještě můžete přisolit. Ale raději se solením počkejte až po mixování. Ručním mixérem mixujte do hladka, potom případně pšisolte nebo přikyselte trochou citronu. Přidejte kokosové mléko, promíchejte, odstavte a je hotovo :) . Při podávání ještě zakápnu kokosovým mlékem, přidám čerstvý koriandr, hladkolistou petržel a nasekaná opražená dýňová semínka.