Linda
Dušené hovězí na červeném víně a rozmarýnu
Maso před více než 6 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 500 g zadního hovězího, pokrájené na 2 cm kostičky
- 2 polévkové lžíce olivového oleje nebo ghee
- 20 malých šalotek, oloupaných
- 5 středních cibulí
- 500 g mrkve, ostrouhané a pokrájené na hrubější kolečka
- 1 bobkový list
- 6 větviček čerstvého rozmarýnu
- 500 ml lehčího červeného vína, skvěle se hodí například Burgundské
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
1.
Připravte si střední hrnec. Já nejraději používám takové ty pořádné litinové. Rozehřejte tuk a na něm orestujte všechnu cibulku pokrájenou na kostičky. Když je cibulka měkká, přidejte maso a restujte jej zprudka tak, aby se zatáhlo ze všech stran a bylo pak pěkně šťavnaté. Na závěr dejte do hrnce celé šalotky zbavené pouze suché slupky, všechnu mrkev, bobkový list a 4 větvičky rozmarýnu. Vše promíchejte, lehce podlijte horkou vodou nebo vývarem a skleničkou vína.
2.
Stáhněte výkon, přiklopte hrnec a pomalu táhněte. Jednou za čas promíchejte ode dna a podle potřeby podlévejte vínem. Až se budete blížit do finále, posolte směs podle chuti a také okořeňte pepřem. Poznáte, že je vše hotovo, podle křehkého masa a příjemné šťávičky.
3.
Nejraději tyto jídla servíruji s quinoou, kuskusem nebo třeba bulgurem, ale skvěle se hodí také třeba dušená rýže. Na vrch použijte na ozdobu rozmarýn, který Vám zbyl.
Komentář k receptu:
Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
Víte, co je ghee? Je to přepuštěné máslo a používá se po staletí hlavně v Indii, ale znaly ho i naše babičky. Jeho výhodou je, že ho lze dlouhodobě uchovávat bez jakýchkoliv dalších konzervačních látek. Navíc proces přepuštění odstraní z másla všechny nečistoty. Ghee obsahuje množství vitamínů a minerálů, které tělo detoxikují, zlepšují trávení a dokonce prý omlazuje. Vně se používá i na jizvy nebo puchýře.
Pokud si tento recept navíc připravíte například s quinou, zpestříte jídlo ještě o kvalitní obilovinu, které obsahuje velké množství bílkovin. Quinoa je jedna z nejstarších obilovin pocházející z Jižní Ameriky. Kromě bílkovin obsahuje například hořčík, sodík, vit B2, draslík, vlákninu a jiné.