Karol
OBRÁCENÝ KOLÁČ S MERUŇKAMI
Sladká tečka před více než 6 roky z www.peknevypecenyblog.cz
Ingredience
- (forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)
- Na karamel
- 4 lžíce vody
- 60 g třtinového cukru
- Na těsto
- 180 g hladké mouky
- 150 g povoleného másla
- 120 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 2 plné lžíce kakaa
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- 10 g prášku do pečiva
- 1 kelímek zakysané smetany (180 g)
- 4 lžíce mléka
- máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
- čerstvé meruňky (vypeckované a rozpůlené)
Postup
Do menšího hrnce dám cukr společně s vodou a nechám ho na středním plameni rozpustit. Trvá to několik minut. POZOR! Nemíchat! Karamel je hotový, když se voda odpaří. Má zlatohnědou barvu a příjemnou vůni.
Formu si vymažu kouskem másla a vysypu moukou, naliji do ní hotový karamel a rozprostřu meruňky řeznou stranou dolů.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C.
Povolené máslo vyšlehám s cukrem do nadýchané pěny. Zašlehám vejce jedno po druhém, vanilkový extrakt, smetanu a mléko.
V jiné míse smíchám mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Sypkou směs vmíchám do máslové směsi.
Těsto dám do formy s meruňkami a peču přibližně 45-50 minut. Po upečení nechám koláč malinko vystydnout, poté na formu položím talíř a koláč na něj vyklopím.
TIP: Pokud nemáte formu s dokonalým těsněním, doporučuji koláč upéct v klasické formě, krásně se vyklopí i tak. V opačném případě by totiž mohl karamel a šťáva z meruněk vytéci a spálil by se.