Mariana Jermanová
Mramorová tvarohová bábovka
Mája před více než 6 roky z www.muffinarium.cz
Ingredience
Postup
ÚVOD
SLADKÉ MUFFINY
CUPCAKES
SLANÉ MUFFINY
NEMUFFINY
CHLÉB
TIPY
ENG
27
KVĚ
2015
Mramorová tvarohová bábovka
categories: Nemuffiny
Kdyby se vás někdo zeptal, jaká bábovka je vaše nejoblíbenější, co byste odpověděli? U mě by to vypadalo asi takhle:
„Týjo, ořechová. Né, počkej, tvarohová. Ale musí bejt mramorová. Nééé, vlastně jenom olejová, se špetkou citrónu, to je labůžo. A maková taky neni k zahození…„
Éééé, bylo by to jako rozhovor s absolventem oboru Dement roku. Nejoblíbenější bábovku si nějak jednoduše vybrat nemůžu. Bábovka je prostě bábovka a musíte je milovat všechny. Tečka. Dneska se na vás usměje moje tvarohová bábovka. Samozřejmě, že bude mramorová…
Na jednu (mramorovou) tvarohovu bábovku potřebujete:
250 g rozpuštěného a zchladlého másla
4 vejce
200 g cukru krupice
1 vaničku tvarohu (nebuďte troškaři, mrskněte tam plnotučnej, ale polo i netučný nebude na závadu)
250 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
vrchovatá lžíce dobrého holandského kakaa
lžička vanilkového extraktu
Jako první si dejte rozehřát máslo, aby vám stačilo vychladnout. Určitě ho potom nepřilévejte k vaječné směsi horké, aby se vám to celé nezdrclo.
Bábovkovou formu si vymažte důkladně máslem a vysypte hrubou moukou.
Oddělte si žloutky od bílků. Ze žloutků a cukru umixujte světlou žloutkovou pěnu (bude to trvat do 10 minut podle výkonu šlehače a vaší výdrže). Do ušlehané pěny přidávejte za neustálého šlehání na střídačku (a tady se hodí robot nebo šikovný pomocník) máslo, tvaroh a směs mouky s práškem do pečiva.
Dejte si předehřát troubu na 180 °C.
Z bílků si ušlehejte pevný sních a opatrně ho zamíchejte do vzniklé směsi.
A téd následuje lámání chleba. Chcete tvarohovou bábovku mramorovou? Jestli ne, tak přidejte (ale nemusíte) lžičku vanilkového extraktu a dejte péct.
Jestli budete mramorovat, rozdělte si těsto na 2 části. Do jedné poloviny dejte vanilkový extrakt a nalijte na dno formy. Do druhé přidejte štědrou lžíci (a klidně i víc) dobrého kakaa, dobře rozmíchejte (ručně, šlehač, už nechte spát). Pokud bude těsto příliš hutné, přidejte ještě trochu mléka a ručně promíchejte.
Vlijte kakaovou směs na vanilkovou a trochu kakaovou směs prošťouchněte tou vanilkovou, abyste získali mramorování. Ideálně nějakou silikonovou stěrkou, abyste si nepoškrábali formu.
Pečte na 180 °C zhruba 45 minut. Pečlivě si bábovku hlídejte a dejte na zkušenosti s vlastní troubou. Někdy stačí 40 minut, někdy je i 50 málo.
Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Zapíchněte do těsta špejli a hned ji vytáhněte. Jestli je čistá, máte hotovo. Pokud na ní zůstalo syrové těsto, tak ještě potřebuje pár minut.
TIP:
Hera není máslo! Jestli chcete krásnou máslovo chuť tak zapomeňte na kraviny jako je „máslová“ Hera a podobně. Vždycky je to jen rostlinný tuk. Máslo je prověřené generacemi. Dopřávejte si sladké hříchy aspoň v trochu kvalitní podobě. A pokud máte problém jako já s laktózou, tak si máslo snadno můžete přepustit (a místo tvarohu dáte podle potřeby 200-250 ml rostlinného mléka, nebo tvaroh bez laktózy).
Mramorová tvarohová bábovka
Jak se dělá ta nejlepší bábovka? Podívejte se do mého bábovkového rozcestníku, kde najdete spoustu ověřených receptů.
Najdete tam třeba tyhle recepty:
Ořechová bábovka s kousky čokolády
Ořechová bábovka
3.29 (65.71%) 7 votes
bábovka, mramorová bábovka, tvarohová bábovka
5 komentářů
« Rebarborová buchta s drobenkou
Jahodová bublanina »
5 komentářů on Mramorová tvarohová bábovka
Katka
03/10/2015 at 14:15 (2 roky ago)
Asi neco delam spatne. Uz 3x jsem ji zkousela a pokazde se mi upece tak, ze je gumovita, jakobu zdrcnuta
Cim to muze byt?
Odpovědět
Muffinárium
11/10/2015 at 21:04 (2 roky ago)
Katko, tahle bábovka je trochu hutnější, ale zdrcnutá? To určitě ne… Jaký používáte prášek do pečiva? Já požívám čistý z vinného kamene. Bez škrobu a mouky, které nekteré prášky obsahují…
Odpovědět
Haja
23/04/2016 at 21:06 (1 rokem ago)
Taky jsem pekla 2x, bohužel také dvakrát zakalená
Odpovědět
Martina
08/04/2016 at 19:53 (1 rokem ago)
Výborná stejně jako všechny bábovky a muffiny z tohoto webu.
Odpovědět
Misica
29/03/2017 at 10:53 (5 měsíci ago)
Povedla se! Bála sem se, protože těsto bylo extra hustý, až sem si říkala „bože co z toho bude“. Je výborná, přítel dnes dojedl poslední kousek a už si žádá další
Odpovědět
Leave a Reply
Muffinárium
AKTUÁLNÍ
Domácí Reese’s, tedy čokoládovo arašídové košíčky
Hokkaido Milk Bread aneb Sladký japonský chléb
Supersnídaně se supermuffiny!
Slané chřestové muffiny
Varianty základního receptu na muffiny
INSPIRACE Z PINTERESTU
RUBRIKY
Rubriky
Vybrat rubriku
Chléb
Cupcakes
ENG
Nemuffiny
Nezařazené
Sladké muffiny
Slané muffiny
Tipy
Zajímavosti
TAGY
arašídové máslo banán banánové muffiny bábovka bílá čokoláda chleba citron cookies cukroví cupcakes donuts drobenka forma housky jahodové muffiny jahody jiné kakao kokos koláč kuchařka kynuté těsto mandle mazanec mrkev Muffiny Nezařazené ořechy pomeranč rebarbora recept recepty rozinky skořice sladké slané muffiny sušenky tipy tvaroh třešně vanilka video čokoláda čokoládové muffiny švestky
KONTAKT
Napište mi na jana@muffinarium.cz
Muffinarium
© Copyright Muffinárium 2017