Karol
Rybízový koláč s mandlovou drobenkou
Sladká tečka před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 300g másla, změklého
- 250g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 5 vajec
- 300g hladké mouky
- 2 zarovnané lžičky kypřicího prášku
- 1 zarovnaná lžička jedlé sody
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 500ml plnotučného mléka
- 50g krupicového cukru
- 400g červeného a černého rybízu (ne mraženého!)
- 150g mandlových třísek
- 100g krupicového cukru
- 100g másla
- 70g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky skořice
Postup
1 Na drobenku jednoduše smíchejte a mezi prsty promněte všechny ingredience.
2 Troubu předehřejte na 180°C. Na těsto vyšlehejte máslo s oběma cukry a se solí, po jednom zašlehejte vejce, nakonec krátce zašlehejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a sodou. Těsto rozetřete na plech (30x40cm) vyložený pečicím papírem.
3 Pudink uvařte s cukrem a mlékem podle návodu na obalu, horký ho vlijte na připravené těsto a rozetřete. Pudink posypte rybízem, drobenkou a dejte péct do trouby zhruba na 45 minut.
CO DO ZÁKLADU A JAK DROBENKU VYLEPŠIT?
Klasická drobenka je z mouky, másla a curku: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový (bude v drobence pěkně křupat), ale i třtinový a na provonění vanilkový...
Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao.
Ingredience na drobenku jednoduše promněte mezi prsty, anebo je hoďte do robotu s noži nebo do sekáčku a promixujte.
Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte. Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je a datum zamrazení.