Karol
Tvarohový koláč s čerstvými fíky
Sladká tečka před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- Suroviny (na 8 porcí):
- 200 g klasických cereálních kakaových BeBe sušenek
- 100 g změklého másla
- 800 g ricotta sýru
- 4 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- kůra z 1 citronu
- 1 balení vanilkového pudinku
- 12 čerstvých fíků
- 50 g pekanových ořechů
- 4 fíky a pár pekanových ořechů na ozdobu
- Forma o průměru 26–28 cm
Postup
1 Sušenky rozdrobíme do mísy a promícháme se změklým máslem. Vzniklou směsí vyložíme dno a strany formy do výšky cca 4 cm a pořádně „udusáme“, aby se budoucí korpus nerozpadal.
2 Ricottu smícháme v míse se žloutky a oběma cukry, citronovou kůrou, pudinkovým práškem a pomocí metly pořádně promícháme. V jiné míse vyšleháme z bílků tuhý sníh, který velmi zlehka vmícháme do ricottové směsi.
3 Fíky zbavíme stopek, křížem je do 3⁄4 nakrojíme a ze stran prsty zmáčkneme k sobě, aby se rozevřely jako květy. Poté je rovnoměrně rozložíme na připravený korpus, navrstvíme polovinu ricottové směsi, posypeme nasekanými pekanovými ořechy a završíme druhou polovinou směsi. Necháme 10 minut odpočinout.
4 Formu s koláčem přendáme na plech a dáme péct do předehřáté trouby na režim Horká pára Interval / Nízká vlhkost Low 130 °C na cca 70 minut.
5 Po upečení necháme koláč při pokojové teplotě vychladnout, poté dáme alespoň na 2 hodiny odležet do lednice.
6 Koláč nakrájíme na porce, které ozdobíme čerstvými fíky a pekanovými ořechy.