Karol
Kuřecí salát s avokádem
Saláty před více než 6 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 400g kuřecích prsních řízků
- 2 lžičky strouhané kůry z (bio)limety
- 1 zelená paprička jalapeño, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, drcené
- 4 lžíce (60ml) limetové šťávy
- 2 lžíce panenského olivového oleje + na potření
- mořská sůl
- 2 kukuřičné klasy
- 1/2 ledového nebo římského salátu
- 1 avokádo, oloupané a nakrájené na plátky
- 4 jarní cibulky, nakrájené najemno
- malý svazek koriandru
Postup
1 Kuřecí maso dejte do skleněné nebo keramické nádoby. Přidejte limetovou kůru, jalapeño, česnek, 2 lžíce limetové šťávy a 1 lžíci oleje. Osolte, promíchejte a nechte zakryté 20 minut marinovat.
2 Mezitím dejte kukuřici do nádoby vhodné do mikrovlnky, přilijte 2 lžíce vody a vařte v mikrovlnce na nejvyšší příkon 2 minuty, až je kukuřice měkká. (Také ji však můžete uvařit v osolené vodě.) Vyjměte z nádoby, osušte a potřete olejem.
3 Rozehřejte gril nebo grilovací pánev a grilujte na něm kuřecí maso a kukuřici 4–5 minut po každé straně. Kuře dejte na talíř, zakryjte alobalem a nechte 5 minut odpočívat. Kukuřici dejte na prkénko a nechte 5 minut vychladnout.
4 Ostrým nožem z kukuřičných klasů seřízněte zrnka. Kuře nakrájejte na úhledné plátky. Na zálivku prošlehejte zbylé 2 lžíce limetové šťávy se zbylou lžící oleje a osolte. Natrhané salátové listy rozložte na servírovací mísu. Na ně rozložte kukuřici, avokádo, jarní cibulku a kuřecí maso. Posypte koriandrem a pokapejte připravenou zálivkou. Ihned podávejte.