Karol
Paleo narozeninový dort
Paleo před více než 6 roky z cukrfree.cz
Ingredience
- Korpus:
- 2 hrnky mandlí
- 1,5 hrnku vyloupaných pistácií (200 g)
- 1 lžička kardamonu
- 1 lžička skořice
- 3 vajíčka od šťastných slepiček
- 4 bílky
- 2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
- 1 hrnek kokosového mléka
- špetka soli
- stévie podle chuti
- Krém:
- 500 g mascarpone
- 500 ml smetany na šlehání
- vanilková esence
- Na ozdobení:
- sezónní ovoce – jahody, maliny, ostružiny, borůvky
- květy – chrpa, sušená růže
- lístky máty
- nasekané pistácie
Postup
Korpus:
Mandle namočíme na 30 minut do horké vody a poté přecedíme. Troubu předehřejeme na 175°C. Mandle, pistácie, sůl, kardamon a skořici vložíme do mixéru a společně rozmixujeme. Směs poté vložíme do větší nádoby, přidáme kypřící prášek, jedlou sodu, kůru z citronu, popř. stévii a vše důkladně promícháme. Poté přidáme vejce, bílky a kokosové mléko a mícháme, dokud nám nevznikne hladká směs. Tu poté přemístíme do formy na dort o průměru 22 cm. Pečeme 35 – 40 minut, dokud povrch těsta nezezlátne. Propečenost kontrolujeme špejlí. Hotový korpus vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Poté pomocí delšího nože prokrojíme korpus tak, aby nám vznikly dva stejně široké pláty.
Krém:
Mascarpone promícháme společně s vanilkou. Smetanu pomocí ručního šlehače vyšleháme dotuha, poté ji pomalu přimícháme k mascarpone.
Dort:
Polovinu krému rozprostřeme nejdříve na první plát dortu (můžeme přidat i kousky ovoce). Poté přiklopíme druhou polovinu korpusu, nakterou rozetřeme zbytek krému a ozdobíme lesními plody, květy, mátou a posypeme nasekanými pistáciemi. Hotový dort necháme v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.
Moje tipy:
Pokud víte, že by vám rozpůlení dortu dělalo problém, můžete těsto rozdělit na dvě části a dort péct na dvakrát. Doba pečení bude kratší, proto je potřeba těsto kontrolovat.
Při mixování ořechů dáváme pozor, abychom je neumixovali příliš a nevzniklo nám ořechové máslo. Pokud váš mixér není příliš výkonný, použijte raději již namleté kupované mandle a rozmixujte pouze pistácie.
Mezi jednotlivé pláty vložte stejně velké lesní plody (např. nakrájené jahody) tak, aby vrchní plát podpíraly.