Karol
Domácí Lučina
Sýry před více než 6 roky z paleosnadno.cz
Ingredience
- 400 g tučného jogurtu (nejlépe řecký či selský)
- 150 g smetany ke šlehání min. 30%
- sůl
- bylinky, sušená rajčata, ořechy, koření atd. podle chuti
Postup
Postup
Smetanu vyšlehejte a pak ji velmi jemně zapracujte do jogurtu.
Podle chuti vmíchejte trošku soli a případně i další ingredience jako nasekané bylinky či ořechy, drobně pokrájená sušená rajčata nebo oblíbené koření (třeba sladkou papriku či kurkumu). Sýr ale můžete samozřejmě nechat i úplně čistý, bez příchuti, pouze se solí.
Směs vylijte do dostatečně velkého sítka či cedníku vyloženého čistou bavlněnou utěrkou nebo několika vrstvami gázy.
Navrch položte malý talířek, který má menší průměr než cedník, takže bude celou svojí plochou ležet na povrchu směsi a bude ji svou vahou mírně zatěžovat.
Síto položte na dostatečně hluboký hrnec či mísu, aby dno cedníku nebylo příliš nízko a nekoupalo se později ve vykapané tekutině.
Hrnec s cedníkem vložte do lednice a zde směs nechte alespoň 8 hodin vykapat.
Po vykapání obsah síta opatrně vyklopte na talířek a z povrchu hromádky stáhněte gázu či utěrku.
Hotovo! Máte připravenou vlastní, krásně nadýchanou Lučinu. Tu můžete použít klasicky jako pomazánku na oblíbené pečivo (třeba jogurtový či semínkový chleba), nebo na přípravu dalších jídel (lososová roláda aj.).
Hotový sýr vám v lednici vydrží zakrytý i několik dní.