Karol
Salát Sunomono z řasy wakame a okurky
Ryby a seafood před více než 6 roky z gastroahotel.cz
Ingredience
- Ingredience na 4 porce:
- 30 g řasy wakame,
- 2 menší salátové okurky,
- sůl, 2 lžíce rýžového octa, 1 lžičku cukru, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžičku pražených sezamových semínek
Postup
Mezi přední producenty i konzumenty řasy wakame patří tradičně již stovky let Japonci a Korejci. Nejvíce se až 5 metrů dlouhá řasa s tmavě zelenými listy nachází v okolí japonského ostrova Hokkaidó. Má ráda chladnější vody a silné oceánské proudění. Od počátku 80. let minulého století se pěstuje wakame také ve Francii, na pobřeží Bretaně. Po sklizni se wakame namáčejí do vařící, pak do studené vody a teprve potom se suší na šňůrách.
Postup:
Okurky nakrájíme na jemná kolečka, osolíme a necháme 5 minut „odpočinout“. Sůl vytěsní z okurek vodu. V malé misce mícháme rýžový ocet, cukr a sójovou omáčku, dokud se cukr zcela nerozpustí. Do připraveného nálevu přidáme okurky, wakame a opražená sezamová semínka. Dobře promícháme.