Karol
Rybízový koláč se sněhem
Sladká tečka před více než 6 roky z recepty.rohlik.cz
Ingredience
- změklého másla 170 g
- cukru 150 g
- vajec 6
- hladké mouky 220 g
- vanilkový cukr 1
- kysané smetany 250 g
- rybízu 350 g
Postup
1Předehřejte troubu na 180 stupňů. Mezitím smíchejte máslo, cukr i vanilkový cukr, 3 vejce, hladkou mouku dohromady. Přidejte 4 velké lžíce zakysané smetany a vypracujte hladké těsto.
2Těsto přendejte do koláčové formy. Formu můžete vymazat máslem, aby se těsto nepřichytilo. Dejte péct do trouby na deset minut. Smíchejte očištěný rybíz se zbytkem zakysané smetany a doslaďte, pokud ho chcete mít sladší.
3Ze zbylých vajec oddělte bílky a ty našlehejte společně s 5 lžícemi cukru do tuhého sněhu. Na mírně předpečený korpus naneste rybízovou směs a zakryjte sněhem. Koláč vraťte do trouby na nižší úroveň, aby se těsto zespodu dobře dopeklo a sníh jemně zezlátnul. Pak už jen čekat než vychladne a můžete se do něj pustit :)