Marti
Raw avokádový cheesecake
Mňam Mlask před téměř 7 roky z www.devceuplotny.cz
Ingredience
- Raw avokádový cheesecake
- Korpus
- 250 g datlové pasty
- 75 g mandlí
- Náplň
- 200 g kešu oříšků
- šťáva ze 2 limetek v bio kvalitě
- 100 ml kokosového mléka
- 120 g kokosového oleje
- 70 ml medu nebo agávového sirupu
- špetka soli
- 350 g dužiny z avokáda (jsou to asi dvě větší avokáda)
- ½ kurkumy na ozdobu
Postup
Kešu dejte do misky plné vody a nechejte je v lednici asi 8 hodin nabobtnat.
Dno dortové formy o průměru asi 20 cm vyložte pečicím papírem.
Datlovou pastu nakrájejte na kousky. Mandle rozmixujte na malé kousky. Smíchejte s datlovou pastou, čímž získáte kompaktní „těsto“. Vyložte jím dno formy (nebo ho vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru) a dejte do lednice vychladit. Tahle spodní vrstva se mi nejlépe dělá v robotu.
Náplň. Do mixéru (takový ten stolní na smoothie) dejte kešu, limetkovou šťávu, kokosové mléko, kokosový olej v tekutém stavu (ten si rozehřejte třeba v mikrovlnce) sirup nebo med a špetku soli. Mixujte, dokud nezískáte hladkou hmotu.
Z této hmoty si odeberte několik lžic a dejte stranou.
Do mixéru přidejte dužinu z avokáda, opět vše promíchejte a náplň nalijte na datlový korpus. Teď si vezměte část směsi, kterou jste si předtím odložili a po lžičkách ji vmíchejte do zelené směsi a vždy jen lehce zamíchejte, aby byly vidět obě barvy.
Koláč dejte asi na pět hodin vychladit do lednice a poté posypejte kurkumou.
Abyste dostali dort z formy, vezměte nůž s tenkou čepelí a nahřejte v horké vodě. Nůž osušte a oddělte jím formu od koláče. Při krájení opět doporučuji nahřát nůž ve vodě, řezy budou dokonale přesné.
Koláč má trvanlivost maximálně dva dny.