Karol
Boršč
Polévky před téměř 7 roky
Ingredience
- 1 větší mrkev
- kousek celeru a 1 petržel
- 1 cibule
- 4 střední brambory
- 200 g bílého zelí
- 300 g hovězího masa
- asi 4 červené řepy (nejlépe čerstvé) nebo 100g sterilované (pozor hodně barví Smějící se)
- 1 rajčatový protlak nebo (a to je lepší) 1 rajčatové pyré od Valfruty
- 10g hladké mouky (nebo 2 polévkové lžíce podle toho jak chceme zahustit polévku)
- 2 rajčata (nemusí být)
- 1 stroužek česneku (podle chuti můžete přidat i víc)
- bobkový list, pepř, pažitka, ocet, sůl
Postup
1. opláchneme maso zalijeme vodou až se voda začne vařit osolíme a vaříme doměkka
2. kořenovou zeleninu a červenou řepu nakrájíme na kousky
3. červenou řepu podusíme s trochou másla a rajčatového protlaku, přidáme ocet a trochu vývaru; chvilku vaříme
4. drobně nakrájenou cibulku osmažíme s kořenovou zeleninou na másle, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vývarem z masa
5. přidáme nakrájené brambory, nakrájené zelí, bobkový list, pepř a vaříme do poloměkka (al dente)
6. nakonec přidáme červenou řepu, prolisovaný česnek, pokrájená rajčata a maso nakrájené na kostičky
7. překulíme varem dochutíme ozdobíme zakysanou smetanou a pažitkou