Karol
Těstoviny bez mouky
Paleo před téměř 7 roky z paleosnadno.cz
Ingredience
- 5 vajec
- 1 bochánek mozzarely (125 g)
- 15 g psyllia (2 vrchovaté lžíce)
- sůl
Postup
Postup
V mixéru vypracujte do hladkého řídkého těsta vejce, mozzarellu (bez nálevu), psyllium a sůl. Čím hladší těsto bude, tím budou jemnější těstoviny, takže si dejte opravdu záležet.
Připravené těsto vylijte na 2 plechy vyložené pečícím papírem a rozetřete ho na co nejtenčí placky. Počítejte s tím, že těsto trošku nabude, takže se nebojte placky udělat opravdu tenké. Pracujte rychle. Pečící papír snadno natáhne vlhkost a začne se krabatit.
Plechy s těstem vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte 6-8 minut. Výsledkem by měly být pružné nevysušené pláty, které ale nebudou příliš vlhké, aby se těstoviny nelepily.
Upečené placky vyndejte z trouby a otočte je papírem nahoru. Ten pak jemně sloupněte. Placky smotejte do ruličky a pomocí ostrého nože je nakrájejte na tenké nudličky.
Hotové těstoviny podávejte, jak jste zvyklí - třeba s rajčatovou omáčkou, pestem, parmezánem, v úpravě aglio olio e peperoncino či jako doplnění asijských jídel atd. Můžete je nakrájet i na silnější nudličky ve stylu fettuccine, nebo je dokonce nechat vcelku a použít jako lasagne.
Pokud si chcete hrát s barvami a chutěmi, můžete do těsta rozmixovat různé přísady, jako je třeba špenát, sušená rajčata, bazalka, kurkuma, paprika, chilli atd. Vždycky ale volte takovou, která se bude hodit do výsledného pokrmu.