Karol
Dortíky Fraisier
Sladká tečka před téměř 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 155 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 100 g krupicového cukru
- špetka soli
- 60 ml rostlinného oleje
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 1 lžička vanilkového extraktu
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
- 1 vanilkový lusk
- 175 g mléka
- 40 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 15 g škrobu solamylu
- 6 g plátkové želatiny (3 plátky)
- 20 g másla
- 400 ml smetany ke šlehání (33%)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 200 g mražených malin
- 5 g plátkové želatiny
- 30 g moučkového cukru
- 600 g jahod, pěkných na pohled
Postup
1 Troubu předehřejte na 175 °C a formu 25x36 cm vyložte pečicím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukr (3 lžíce odložte) a sůl. V menší misce prošlehejte olej, žloutky, 95 ml studené vody, vanilku a citronovou kůru. Žloutkovou směs vlijte k mouce a promíchejte. Bílky šlehejte, dokud nezačnou dělat měkké špičky, přisypte odložený cukr a vyšlehejte do tuhého sněhu. Zlehka ho vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy a pečte asi 10 minut. Nechte vychladnout.
2 Z vanilkového lusku vyškrabte semínka a spolu s luskem je dejte do menšího hrnce. Přilijte mléko a přisypte polovinu cukru a přiveďte pod bod varu.
3 Žloutek, zbylý cukr a škrob prošlehejte ve větší míse. Želatinu namočte. Pomalu a za stálého šlehání přilévejte do mísy ke žloutkové směsi ochucené horké mléko. Směs vraťte do hrnce a za stálého prošlehávání zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Potom ji sundejte z plotny, vyjměte vanilkový lusk a vmíchejte vymačkanou želatinu. Nechte vychladnout a zašlehejte máslo. Smetanu ušlehejte dotuha, vmíchejte vanilkový extrakt a opatrně ji promíchejte s krémem.
4 Z vychladlého piškotu vykrájejte kolečka o průměru 8–10 cm (viz Něco navíc). Vložte je na dno menších formiček. Stěny formičky vyložte pruhem pečicího papíru. Jahody překrojte napůl a vyskládejte je po obvodu formičky, řeznou stranou ven. Jednu celou jahodu můžete, ale nemusíte dát vždy do středu. Pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce dovnitř naneste krém. Uhlaďte a dejte ztuhnout.
5 Maliny rozmixujte a protřete přes síto, abyste je zbavili semínek. Z výsledného pyré odvažte 100g a smíchejte ho s cukrem. Namočte želatinu. Směs dejte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Sejměte z plotny a vmíchejte vymačkanou želatinu. Promíchejte a ihned rozdělte na dortíky. Každý dortík pak ozdobte celou jahodou. Dejte vychladit. Dortíky vysuňte z formiček, odstraňte pečicí papír a podávejte.
NĚCO NAVÍC Průměr zvolte podle formičky. Pokud nemáte malé cukrářské kroužky (jsou to malé formičky bez dna, o výšce 5–10 cm), poslouží vám nařezaná PET lahev nebo nařezaná plechovka. Důležité je, aby měla rovné stěny!