Karol
Koláč s jahodami a citronovým krémem
Sladká tečka před téměř 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 80g másla, studeného
- 40g moučkového cukru
- 140 g hladké mouky
- najemno strouhaná kůra z 1 citronu
- 1 žloutek
- 2 lžíce studené smetany 33%
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 85g krupicového cukru + trocha do tvarohu
- 100ml smetany 33%
- 100ml citronové šťávy
- 150g polotučného tvarohu (ve vaničce)
- 500g jahod
- 1 lžíce citronové šťávy
- 30g moučkového cukru
Postup
1 Máslo, cukr, mouku a citronovou kůru dejte do mixéru a rozmixujte na konzistenci drobenky. Přidejte žloutek, smetanu a pár pulzy promixujte, jen aby se těsto začalo spojovat. Rukama zformujte do koule a zploštěte, zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do mrazáku.
2 Těsto vyndejte, nechte 5–10 minut povolit a pak vyválejte mezi 2 archy pečicího papíru. Horní papír sundejte a těsto překlopte do koláčové formy. Vtiskněte do krajů a těsto, které přesahuje okraje, seřízněte. Formu s těstem dejte na 30 minut do mrazáku.
3 Troubu předehřejte na 180°C. Formu vyndejte z mrazáku a vidličkou propíchejte dno koláče. Na těsto dejte pečicí papír, vsypte pečicí fazole a dejte do trouby na 12 minut, poté sundejte papír a dopečte dozlatova 8–10 minut.
4 Teplotu trouby ztlumte na 170°C.
5 Na náplň prošlehejte v míse vejce, žloutek a cukr. Přilijte smetanu, citronovou šťávu a promíchejte. Vlijte do předpečeného korpusu a vraťte koláč do trouby. Pečte 30 minut nebo tak dlouho, aby náplň ztuhla, ale uprostřed se lehce třásla. Nechte zcela vychladnout.
6 Tvaroh prošlehejte s cukrem a natřete na citronovou náplň.
7 Jahody nakrájejte na poloviny a promíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Nechte půl hodiny odstát a poté jahody vyrovnejte řeznou stranou na dort.