Karol
Rebarborový koláč (bezlepkový)
Sladká tečka před téměř 7 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 2 šťastná vejce
- 170 g třtinového cukru
- 120 g pšeničné celozrnné mouky
- 1 lžička prášku z vinného kamene
- 600 g rebarbory
- špetka soli
- 3 lžíce rumu
- 1 lžička mleté vanilky
- 130 g másla
- 2 šťastná vejce
- 170 g třtinového cukru
- 100 g rýžové celozrnné mouky
- 70 g pohankové mouky
- 1 lžička prášku z vinného kamene
- 600 g rebarbory
- špetka soli
- 3 lžíce rumu
- 1 lžička mleté vanilky
- 130 g másla
- 25 g ovesných vloček (popřípadě bezlepkové mouky)
- 20 g třtinového cukru
- 20 g másla
- 30 g lískových ořechů nebo například dýňových semínek
Postup
1.
Troubu si předehřejte na 180°C. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Dno dortové formy vyplňte pečícím papírem a boky vymažte tukem ve spreji nebo máslem. Připravte si drobenku smícháním všech ingrediencí.
2.
Připravte si rebarboru. Omyjte ji a nakrájejte na kousky 1-2 cm dlouhé. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Do nádoby robotu dejte vejce, cukr, vanilku a šlehejte dokud vám nevznikne hustá, světlá a nadýchaná pěna.
3.
Nyní zbývá už jen propojit všechny připravené ingredience. Do vaječné směsi zlehka vmíchejte máslo, moučnou směs, rum a na závěr rebarboru. Hotové těsto přesuňte do formy, lehce rozprostřete bez utemování, posypejte drobenkou a pečte dozlatova přibližně 25 minut.