Jaruna
Jahodovo-marcipánová panna cotta
Dezerty před téměř 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 320ml mléka
- 95g marcipánu, nakrájeného
- 55g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk, dřeň vyškrábnutá
- 3 plátky želatiny
- 250ml smetany ke šlehání 33%
- celé jahody a lístky bazalky na ozdobu
- 900g jahod
- šťáva z 1/2 citronu
- 40g moučkového cukru
Postup
1 Jahody na pyré očistěte a spolu s citronovou šťávou a moučkovým cukrem rozmixujte. Polovinu rozdělte do 8 skleniček.
2 Do hrnce vlijte mléko, přidejte marcipán, cukr, vanilkový lusk i vyškrábnutou dřeň a pomalu zahřívejte a míchejte, dokud se marcipán a cukr nerozpustí. Stáhněte z plotny. Želatinu namočte do studené vody na asi 3–5 minut, pak vymačkejte a vmíchejte do teplého mléka. Směs potom přeceďte přes jemné sítko do misky posazené do ledové vody a míchejte, dokud mléko nezchladne a nezačne houstnout.
3 Smetanu ušlehejte tak, aby začala tvořit měkké špičky a jemně do ní zašlehejte marcipánové mléko. Rozdělte do sklenic na jahodové pyré a dejte do lednice vychladit a ztuhnout (na alespoň 3–4 hodiny).
4 Potom do sklenic rozdělte zbylé rozmixované jahody, ozdobte čtvrtkou jahod a lístky bazalky.