Renata Kozielová
Domáci mandlové mléko
Mléko před téměř 7 roky z www.vypecky.com
Ingredience
- Mandlové mléko neutralizuje vnitřní prostředí a současně dodá tělu cenné minerály, hlavně vápník, draslík, fosfor a hořčík. Ne každý může pít kravské mléko, tak tady je výborná alternativa jak si udělat domácí rostlinné mléko. Samozřejmě se dá koupit hotové v bio marketech, ale domácí vyjde určitě levněji. Určitě vám pár dní v lednici vydrží, jen musí být ve skleněné sterilizované láhvi.
- 1 hrnek neloupaných mandlí
- 4 hrnky studené filtrované vody popř. jiné kvalitní vody bez chlóru
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo dřeň z pravé vanilky
- 1 polévková lžíce medu
Postup
Do větší odměrky jsem nasypala mandle a přilila filtrovanou vodu. Mandle jsem ve vodě nechala louhovat asi 6 hodin v chladu, mandle můžete nechat v lednici i přes noc.
Po uplynuté době jsem si celý obsah nalila do mixéru a vše jsem mixovala asi 5 minut.
Pak jsem přidala vanilkový extrakt a a med a vše jsem také rozmixovala.
Poté jsem si na větší sítko rovnoměrně rozložila 4 vrstvy gázy a pomalu jsem mléko přelila. Gáza musí být jemná, aby žádné zrníčko neproklouzlo, mléko pak škrábe v krku :)
Já jsem přidávala mléko po částech a gázu jsem vždy opatrně vyždímala.Pokud si toto mléko zamilujete, tak si můžete připravit jiné variace, třeba s kakaem, nebo se skořicí teplé, studené atd....