Karol
Fokáča
Pečivo před téměř 7 roky z cukrfree.cz
Ingredience
- 120 g polotvrdého strouhaného sýra
- 50 g strouhaného pecorina nebo parmazánu
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička lístků oregána
- 1 nastrouhaný stroužek česneku
- 50 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 vejce od šťastné slepičky
- himalájská sůl
- pepř
- 1 lžička ghí
- Na servírování:
- 1,5 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
Troubu předehřejeme na 200°C. Strouhaný sýr vložíme do menšího hrnce, přidáme pecorino a jogurt a promícháme. Vzniklou směs za občasného míchání na mírném plameni prohříváme. Do směsi přidáme nasekané bylinky, nastrouhaný česnek a promícháme. Poté směs odstavíme z plamene a vmícháme do ní vejce. Přidáme mandlovou mouku a jedlou sodu a znovu důkladně promícháme. Vzniklé těsto rozprostřeme pomocí rukou na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby. Po cca 2 minutách troubu otevřeme a do těsta opatrně pomocí vydličky vytvoříme dírky. Poté pečeme dozlatova 8 – 10 minut. Mezitím si připavíme topping. Česnek nasekáme a na ghí ho jemně orestujeme. Poté ho smícháme společně s rozmarýnem a olivovým olejem a na hotovou placku směs rozetřeme. Podáváme ihned.