Karol
Zmrzlinový dort s lesním ovocem
Sladká tečka před téměř 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 75g másla, změklého + na vymazání
- 175g světlého třtinového cukru
- 175g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 3 vejce
- 100g zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 200g malin + k podávání
- 100g rybízu + k podávání
- 100g moučkového cukru + 2 lžíce + na poprášení
- 300ml smetany ke šlehání
- 250g mascarpone
- 200g zakysané smetany
- 3 broskve, vypeckované a nakrájené na kostky
Postup
1 Troubu předehřejte na 160/140°C. Vymažte dortovou formu o průměru 20cm a vyložte ji pečicím papírem včetně stěn. Do mísy dejte máslo, cukr, mouku prosátou s kypřicím práškem, vejce, zakysanou smetanu, vanilku a špetku soli a ručním šlehačem krátce prošlehejte. Hladké těsto přesuňte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte 50–55 minut dozlatova, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyndejte a nechte chladnout 10 minut, pak vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
2 Použitou formu umyjte a vyložte dvojitou vrstvou potravinářské fólie. Do mísy dejte 1/2 malin, 1/2 rybízu a 2 lžíce moučkového cukru. Mírně rozmačkejte vidličkou a odložte. V jiné míse prošlehejte smetanu, 100g moučkového cukru a mascarpone, aby byl krém lehce našlehaný a držel tvar. Zlehka vmíchejte zakysanou smetanu, broskve a celé i rozmačkané maliny a rybíz.
3 Korpus prořízněte, aby vznikla 3 stejně vysoká kola. Původně vrchní kolo přijde na dno formy – vložte ho tam (pak se celý zase vyklopí a kulatý opečený vršek bude nahoře). Na něj rozetřete polovinu krému. Na to položte střední kolo korpusu a potřete zbylým krémem. Zakryjte posledním kolem a lehce přitlačte – zbavíte se vzduchových kapes. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do mrazáku na alespoň 4 hodiny
4 Vyjměte dort z mrazáku 20 minut před podáváním. Vyklopte z formy a nakrájejte. Ozdobte odloženým ovocem, poprašte moučkovým cukrem a krájejte na dílky. Co nesníte, můžete vrátit do formy, v mrazáku v nezměněné kvalitě vydrží ještě 2 týdny.