Karol
Ředkvičky narychlo v octě s mrkví a koriandrem a ředkvičky kvašené s koprem
Veggie před téměř 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 svazky ředkviček, na tenká kolečka
- 3 mrkve, nakrájené na tenká kolečka
- 3 zelené chilli papričky (serrano nebo jalapeños), zbavené stopek, popřípadě i semen, natenko
- hrst čerstvého koriandru, nahrubo nasekaného
- 125ml bílého vinného octa
- 125ml jablečného octa
- 50g krupicového cukru
- 1 lžíce mořské soli
- 4 stroužky česneku, nahrubo nakrájené
- 1/2 lžičky sušeného kopru nebo hrst čerstvého
- 1–2 svazky ředkviček, očištěných (bez nati a kořínků), ale v celku
- 500ml pramenité (kojenecké) vody
- 1 lžíce mořské soli
- 1 měkký list kapusty či zelí nebo čistý plastový sáček naplněný trochou láku
Postup
Ředkvičky narychlo v octě s mrkví a koriandrem
PŘÍPRAVA 15 MINUT ■ VAŘENÍ 5 MINUT
1 Na nálev zahřejte v rendlíčku oba druhy octa, cukr a sůl k mírnému varu, aby se cukr a sůl rozpustily. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
2 Nachystejte veškerou zeleninu a koriandr, promíchejte. Dejte do čisté sklenice, zalijte nálevem, uzavřete, uložte do chladu a snězte během 2 týdnů.
Ředkvičky kvašené s koprem
PŘÍPRAVA 10 MINUT + KVAŠENÍ
1 Na dno čisté sklenice dejte česnek a kopr, na ně vyskládejte ředkvičky. Ve vodě rozpusťte sůl, lákem vše zalijte. Je-li třeba, přidejte další roztok. Zatižte kapustovým nebo zelným listem, popřípadě sáčkem s lákem. Navrchu nechte ve sklenici asi 1,5cm volného místa. Uzavřete.
2 Postavte do misky (lák může vytékat). Postavte do skříňky na 5–10 dní. Pak přemístěte do chladničky, až na 6 měsíců.