Jarka Svenka
Gelee z květů černého bezu
Marmelády, gelee před téměř 7 roky
Ingredience
- 15 okolíků plně rozkvetlých květů černého bezu
- 1 liter vody
- 15g kyseliny citronové
- 1 balení želírovacého cukru – 2:1
Postup
Ve velké míse smícháme vodu s kyselinou citronovou. Květy černého bezu zbavíme silných stvolů, pouze krátce pod tekoucí vodou očistíme a vložíme do citronové vody. Necháme uležet po dobu 24-36 hodin, jednou řádně promícháme.
Poté vložíme utěrku do síta a tekutinu profiltrujeme.
Odměříme 900ml filtrátu a spolu s želírovacím cukrem necháme přejít varem, vaříme ca. 3 minuty.
Ihned naplníme do čistých sklenic a pevně uzavřeme. Necháme pozvolna zchladnout, po úplném zchladnutí se vytvoří vakuum, které drží víčka pevně uzavřená.
Gelee má světle žlutou barvu a chutná jemně nakysle s vůní po květech černého bezu.