Karol
Mrkvová polévka s fetou a quinoou
Polévky před asi 7 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1,2 kg mrkve, nastrouhané nahrubo
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- kůra a šťáva ze 2 biocitronů
- 750 ml drůbežího (zeleninového) vývaru
- sůl
- 100 g quinoy (viz Něco navíc)
- 300 g sýra feta, nahrubo rozdrobeného
- 1 lžíce sherry octa
- hrst nahrubo nasekaných lístků máty
- hrst nahrubo nasekaných lístků hladkolisté petrželky
- panenský olivový olej k podávání
- libanonský chléb k podávání
Postup
1 V hrnci na rozehřátém oleji opékejte cibuli a česnek asi 3 minuty dosklovita. Přidejte mrkev, koření a nastrouhanou citronovou kůru a opékejte za občasného míchání 4–5 minut. Zalijte vývarem a 600 ml vroucí vody, osolte a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 10 minut, aby se chutě propojily. Mezitím v rendlíku ve vroucí vodě uvařte propláchnutou quinou doměkka; trvá to 10–12 minut. Slijte a odložte stranou.
2 Polévku stáhněte ze sporáku,přidejte citronovou šťávu a polovinu fety. Rozmixujte dohladka a dochuťte octem, případně solí. Pamatujte však na to, že feta je hodně slaná. Polévku rozlijte do talířů, doprostřed navršte quinou a posypte bylinkami a zbylou fetou. Pokapejte panenským olivovým olejem a podávejte horké s libanonským chlebem.
NĚCO NAVÍC
Quinou koupíte v prodejnách zdravé výživy. Před vařením zrnka propláchněte vodou. Pokud se začne při jejím vaření tvořit v rendlíku pěna, odstraňte ji. Jídlo bude mít jemnější chuť. Quinou vařte v poměru 2,5 dílu vody na 1 díl quinoy. Pokud chcete, aby měla kašovitější konzistenci, zvyšte poměr vody na 3 až 4 díly. Quinou můžete před vařením také opražit na trošce oleje.