Karol
Kváskový chléb s vejcem, salátem a avokádem
Snídaně před asi 7 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 2 vejce
- 1 avokádo
- směs listových salátů (jako je polníček, rukola, římský, ..)
- 2 ředkvičky
- pár cherry rajčátek
- kousek fenyklu na jemné plátky
- čerstvé bylinky (hladkolistá petržel, máta, koriandr, ..)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- šťáva z poloviny citrónu
- 1 lžička medu
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 plátky kváskového chleba
Postup
1.
Připravte si dresing smícháním olivového oleje, citrónové šťávy, medu, soli a také směs zeleniny ve středně velké míse. Tedy lehce promíchejte listové saláty, rajčátka, ředkvičky na tenké plátky a fenykl na plátky ještě tenčí. Avokádo zbavte pecky, slupky a nakrájejte také na plátky. Ještě si najemno nasekejte směs bylinek. Nešetřete! Tady můžete experimentovat a použít takové bylinky, které zrovna máte, ale nebojte se použít petrželku, koriandr i mátu dohromady. Bylinky přidejte k salátu.
2.
Nyní je čas na přípravu vejce. Dejte do menšího hrnce dvě vejce (studené přímo z lednice), přidejte tolik vody, aby byla celá potopená a přiveďte k varu. Aby byl žloutek ještě částečně tekutý, ale ne syrový, měla by doba varu trvat přibližně kolem 4 - maximálně 5 minut - v závislosti na velikosti vejce. Pokud byste chtěli žloutek více "nahniličko", vařte 6 minut. Hotová vejce rychle odstavte, vyjměte z horké vody a oloupejte. Mezitím si otoastujte dva krajíce chleba a také promíchejte salát s dresingem.
3.
Na chléb dejte trochu salátu, polovinu nakrájeného avokáda, jedno vejce a můžete servírovat s trochou čerstvého pepře.