Karol
Řepa po burgundsku
Veggie před asi 7 roky z katescuisine.cz
Ingredience
- Na 5-6 porcí budete potřebovat:
- 10 malých bulv červené řepy nebo 5 středních
- 3 menší cibule
- 4 střední mrkve
- 3 stroužky česneku
- 5 dcl kvalitního burgundského vína
- olivový olej
- svazek provensálských čerstvých bylinek
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- himalájskou sůl
- 200 g rajčatové passaty
- špetka mleté červené papriky
- 1 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 1 polévková lžíce hrachové mouky (na zahuštění)
- 250 g malých žampionů
Postup
Všechnu zeleninu očistěte.
Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek také, mrkev na kolečka a řepu na větší kostky.
Do velkého hrnce nalijte olivový olej a když je rozehřátý, orestujte na něm nakrájenou cibuli s česnekem.
Když je cibule sklovatá, přidejte do hrnce mrkev i řepu, orestujte je a přilijte k nim víno a vývar či vodu.
Do hrnce přidejte bylinky, sůl dle chuti (vždy můžete dosolit :-)), bobkové listy a kuličky pepře.
Nyní uveďte obsah hrnce do varu, přikryjte jej poklicí a vařte na větším než středním plameni do změknutí řepy. Trvá to cca 1,5 či 2 hodiny. Pravidelně obsah hrnce kontrolujte, popřípadě řepu podlijte vývarem či vodou.
Když je řepa měkká, přidejte passatu, mletou papriku a podle chuti můžete dosolit.
Nakonec rozmíchejte hrachovou mouku ve troše vlažné vody a zahustěte obsah hrnce. Důkladně řepu s moukou provařte. Konzistence by měla být spíše omáčková než polévková.
Nakonec orestujte žampiony na olivovém oleji. Nezapomeňte je při restování osolit, ať nejsou mdlé.
Servírujte tak, že do hlubokého talíře dejte řepu s omáčkou a poté přidejte orestované žampiony. Hotové jídlo můžete samozřejmě pro krásný vzhled ozdobit čerstvou bylinkou.
TIP: Skvělou přílohou je bramborová kaše či šťouchané brambory. Ale také bagetka či kvalitní chléb není špatnou volbou.