Karol
Chobotnicový salát
Ryby a seafood před asi 7 roky z www.kitchenstory.cz
Ingredience
- cca 750 g chobotnice
- 2 lžíce vinného octa
- 500 g salátových brambor
- 1 střední červená cibule
- 3 větší sterilované okurky
- hrst hladkolisté petržele
- hrst mix salátů
- olivový olej
- sůl, pepř
- Na zálivku:
- šťáva z 1 citrónu ( 40 ml )
- 100 ml olivový olej
- sůl, pepř
Postup
Porce: 6 Čas přípravy: 20 minut + 1,5 hodiny vaření chobotnice
- Dejte vařit alespoň 3 litry vody ( ideálně zeleninového vývaru ), který ochuťte vinným octem a solí.
- Chobotnici čistěte, většinou už je vykuchaná, tak jen zkontrolujte její ústa, případně ji zbavte chrupavkového zobáku. Dobře ji omyjte, abyste z chapadel dostali písek, který tam stále může trochu být. Jakmile se začne voda vařit, chytněte očištěnou chobotnici za hlavu a ponořte ji do vroucí vody na cca 5 vteřin a pak vytáhněte. Takto opakujte alespoň třikrát. Chapadla se krásně stočí. Nakonec ji tam ponořte celou a nechte vařit na středním plameni do změknutí, 1 až 1,5 hodiny.
- Salátové brambory dejte vařit do dobře osolené vody i se slupkou. Neměly by být po uvaření moc měkké, tak je občas zkontrolujte.
- Uvařen brambory nechte vychladnout a poté zbavte slupky. Nakrájejte je na menší kousky, můžete na plátky nebo jako my v našem případě na polovinu a následně na 2 až 3 menší kousky. Vložte je do větší mísy, kam přidejte na drobno nakrájenou červenou cibuli spolu s nakrájenou sterilovanou okurkou. Hladkolistou petržel nakrájejte na jemno a přidejte k salátu.
- Uvařenou chobotnici nakrájejte na plátky cca 3 mm tlusté a přidejte k bramborám.. Zakroucené konce chapadel si odložte bokem, ty následně orestujte na pánvi do křupava z obou stran, použijte je k finálnímu servírování.
- V menší misce vytvořte zálivku, kterou nalijte do bramborového salátu a všechno společně dobře promíchejte.
- Porci bramborového salátu dejte na talíř, nahoru položte pár listů mixu salátů a jako třešničku na dortu nakonec položte opečené konce chapadel. Celé zakápněte olivovým olejem a můžete podávat.