Karol
Kuře s limetkou, česnekem a citrónovou trávou
Kuře před asi 7 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 1 šťastné kuře, rozporcované na osm dílů, (nebo stehna, paličky či křídla)
- lžíce olivového oleje
- čerstvý koriandr
- NA MARINÁDU:
- 2 lžíce medu
- šťáva z jedné limetky (citrónu)
- 1 – 2 cm čerstvého zázvoru, jemně strouhaného
- 5 stroužků česneku, propasírovaných nebo jemně pokrájených
- 1 stonek citrónové trávy, krájený na tenké kolečka
- 1 lžíce tmavé sójové omáčky
- 1 chilli paprička, krájená na jemná kolečka
- čerstvě mletý pepř
- mořská sůl pokud je třeba dosolit
Postup
1. Smíchejte všechny ingredience na marinádu. Střední zapékací mísu lehce potřete olejem, rozložte dovnitř kousky kuřete a polijte česnekovo-citrónovou marinádou. Kuře v ní pořádně obalte a pokud máte čas, nechte marinovat. Já dávám kuřátku alespoň hodinu při pokojové teplotě, když nemám čas na den v lednici.
2. Pečte v předehřáté troubě na 210°C 30-45 minut lehce podlité vodou jinak by omáčka předčasně zkaramelizovala a zhořkla, postačí 50 ml. V půlce pečení otočte jednotlivé kusy masa a dopečte do zlatohněda. Toto mé kuře potřebovalo 40 minut, ale pokud se chystáte na stehenní paličky nebo křídla, bude stačit 30 minut. Hotové kousky posypejte nasekaným čerstvým koriandrem.
3. Servírujte s rýží a salátkem. Nebo maso oberte od kostí, dejte do vyhřáté mísy spolu s tím úžasným sosíkem, na stranu placky roti chapati, nějaká ta zeleninka nebo jiné pochutiny jako třeba papaja a každý se obslouží s radostí sám.