Karol
Ústřice, ústřice, ústřice
Ryby a seafood před asi 7 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 1 šalotka
- 1 lžíce vinného octa
- 2 lžíce červeného suchého vína (jako je Pinot Noir, Cabernet, Savignon)
- čerstvě mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- (malý kousek zelené čili papričky)
- 2 lžíce čerstvého koriandru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 4 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 2 chilli papričky (bird's eye)
- (pro sladkou verzi 1 lžíce medu)
Postup
Mignonette
Asi v Evropě nejoblíbenější a k ústřicím se dokonale hodící omáčka Mignonette je snadná, tak jako všechny ostatní. Důležité je příliš nepřekrýt chuť těchto mořských plodů. Vyzkoušejte také tuto omáčku někdy obohatit o trošku čerstvého estragonu.
Šalotku nakrájejte opravdu najemno. Do misky k ní přidejte zbývající ingredience a můžete servírovat.
Koriandrová
Tuto omáčku jsem ochutnala v jedné thajské rybářské vesnici postavené na molech a tak si sebou pro mě nese i mnoho krásných nejen kulinářských vzpomínek. Většina tamních restaurací měla otevřenou kuchyni, kam Vás místní kuchaři s ochotou vzali a ukázali po čem Vaše duše dychtila. )Pokud jste také milovníci koriandru, určitě ji vyzkoušejte.
Najemno nasekaný česnek i koriandr s kouskem zelení chilli papričky, kterou ale můžete klidně vynechat, zalijte šťávou z limetky a můžete podávat.
Thajská
Ještě jedna inspirace z Thajska je omáčka, kterou tam najdete na každém stole a říkají ji "fresh chillies". Myslím si osobně, že k ústřicím je až příliš pikantní, přesto ji právě k ústřicím s oblibou servírují. Vyzkoušejte i její sladkou verzi. Omáčku níže obohaťte o med. K ústřicím se skvěle totiž hodí i sladké chutě.
Papričky nakrájejte na jemná kolečka, přidejte limetkovou šťávu, rybí omáčku a v případě sladké verze i lžíci medu. Vše smíchejte a můžete podávat.