Karol
Škvarkové zelňáky
Chuťovky před asi 7 roky z paleosnadno.cz
Ingredience
- 1 velká cuketa (250 g)
- 1 velký batát (400 g)
- 2 vejce
- 400 g kysaného zelí
- 2 hrsti škvarků
- sůl
- pepř
Postup
Postup
Nastrouhejte najemno oloupanou cuketu a batát. Smíchejte je se zarovnanou lžičkou soli a nechte pár minut pustit vodu. Pak pečlivě vymačkejte přes sítko. Dokud ze směsi kape byť jen trošku tekutin, stále mačkejte. Jedině tak dosáhnete placiček, které vám budou krásně držet pohromadě.
Do vymačkané zeleninové směsi přimíchejte 2 vejce, trošku pepře, přisypte škvarky a nadrobno pokrájenou polovinu připraveného zelí, ze kterého jste vymačkali lák (zelí není nutné proplachovat).
Vypracujte do hutné hmoty, ze které na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujte placky o průměru přibližně 8 cm a výšce 2 cm.
Vložte do trouby vyhřáté na 190°C a pečte 20 minut.
Placičky podávejte se zbytkem kysaného zelí. Chutnají skvěle teplé i studené, hodí se úžasně k pečenému masu.